Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαιολογία 5 :ταξιδιώτες του Χρόνου ...οι χρονογραμμές .

.... συνέχεια από τα προηγούμενα...


 

.........................................ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΕΣ .....!...................................




 .......καθώς είχαμε μπροστά μας ένα μήνα μέχρι τη μεγάλη στιγμή της αρχαιολογικής ανασκαφής σκέφτηκα να δοκιμάσω να δουλέψω με μια κλασσική αναπαράσταση του χρόνου , τη χρονογραμμή, μια μορφή που πάντα με ενδιέφερε . Επιπλέον αναρωτιόμουν πώς θα ανταποκρίνονταν τα παιδιά . Μέσα από τα προηγούμενα μαθήματα είχα διαπιστώσει ότι όσο κι αν τα γοήτευε η "κάθοδος" στο παρελθόν τελικά τα περισότερα διατηρούσαν μια εντελώς θολή ,  φαντασμαγορική εικόνα όπου συνυπήρχαν οι δεινόσαυροι , οι ήρωες του 21, ο παππούς τους και ο πόλεμος με τους Γερμανούς !

Ετοίμασα χαρτόνια μήκους ενός μέτρου όπου άπλωσα μια χαρτοταινία που αναπαριστούσε τον Χρόνο από το 1900 έως το 2010.




Για τις υποδιαιρέσεις τα παιδιά χρησιμοποίησαν το σπαστό μέτρο που χρησιμοποιούν για τις μετρήσεις στα μαθηματικά της Β . Τους εξήγησα όσο καλύτερα μπορούσα την έννοια της δεκαετίας και του αιώνα.Σιγά σιγά συμπληρώσαμε τη χρονογραμμή - εγώ στον πίνακα , τα παιδιά αντιγράφοντας , με αρκετή δυσκολία , πολλές εξηγήσεις και διορθώσεις .Η κοπιώδης διαδικασία πήρε σχεδόν δύο μαθήματα και ενώ σκεφτόμουν ότι τα παραζορίζω κι είχα αρχίσει να νοιώθω ενοχές αυτά έδειξαν αξιοθαύμαστη αντοχή και αποφασιστικότητα .Μάλλον γιατί  όλα αυτά που έπρεπε να συμπληρώσουν δεν ήταν σκέτοι αριθμοί αλλά χρόνια της ιστορίας, για την οποία φαίνεται ότι είχαν πια αναπτύξει  περιέργεια και ενδιαφέρον.

 Αρχίσανε να συμπληρώνουν τη χρονογραμμή ξεκινώντας από το πιο σημαντικό γεγονός της ζωής τους : τη γέννησή τους !!! ζωγράφισαν λοιπόν μια αναδρομική γιορτή ..






... έφερα στην τάξη πολλές καρτέλες με χρονολογημένες εικόνες  από τον 20ο αιώνα . Ειχα επιλέξει εικόνες που θεώρησα κατάλληλες και εδεχομένως ενδιαφέρουσες για την ηλικία τους .


... συζητήσαμε  γύρω από τις εικόνες . Ο καθένας χρησιμοποίησε αυτές που τον - την ενδιέφεραν . Κάποιοι στο επόμενο μάθημα έφεραν επιπλέον ιστορικές πληροφορίες απ' το σπίτι !!




Τα παιδιά σχεδίασαν ό,τι τους ενδιέφερε από τις καρτέλες και τα κόλλησαν στο σωστό σημείο της χρονογραμμής. Η ιστορία της Λάικα συγκίνησε πολύ , ιδίως τα κορίτσια !


                           










      

  ο Στέφανος αντέγραψε με μεγάλη επιμέλεια το πρώτο εργοστάσιο της Kellog's ( 1913)







η εμφάνιση του Μίκυ τη δεκαετία του "30 θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα συμβάντα...







....


                 
                   ....όπως -εννοείται -και η ίδρυση της ομάδας τους ( για τ΄αγόρια)....



...τα πρώτα αυτοκίνητα , πόλεμοι και όπλα .........




.... η χρονογραμμή του 20ου προχώρησε και κάποια παιδιά θέλησαν να φτιάξουν και αυτήν των πολύ παλιών χρόνων ...με τον ίδιο τρόπο κατασκευάσαμε τη χρονογραμμή των μεγάλων περιόδων από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα .Εδώ έφερα βιβλία στην τάξη που τα ξεφύλλιζαν και έβρισκαν εικόνες για τη χρονογραμμή τους .Άλλοι δεν σχεδίαζαν αλλά μαζεμένοι σε παρέες κοιτούσαν με ανανεωμένο ενδιαφέρον τις εικόνες των βιβλίων . Άλλωστε το ζητούμενο για μένα όταν έφερα τα βιβλία ήταν ακριβώς να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν συνειδητά ως πηγές γνώσης.









....τις χρονογραμμές τις πήραν στο σπίτι όπου θα μπορούσαν να τις συμπληρώνουν σιγά-σιγά ίσως - ακόμα καλύτερα - παρέα με κάποιον μεγάλο , σα μια κοινή δραστηριότητα ....


( Δεν έχω ακόμα συζητήσει εδώ την έντονη εμπλοκή του σπιτιού στο πρότζεκτ .Θα διορθώσω προσεχώς την παράλειψη αυτή , καθώς σε αρκετές δραστηριότητες ζήτησαμε και πήραμε τη βοήθεια ή και τη συμμετοχή των γονιών).








... τα ταξίδια στο χρόνο όμως για να πραγματοποιηθούν στ΄αλήθεια χρειάζονται εκτός από γνώσεις , φαντασία , διάθεση για περιπέτεια και βεβαίως την κατάλληλη Μηχανή του Χρόνου .... 


...................................συνεχίζεται








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου